Geel voert vanaf 1 januari 2012 een activeringsheffing in op onbebouwde bouwgronden en kavels. Het stadsbestuur hoopt hierdoor op termijn de spanning tussen het bouwpotentieel en de woningbehoefte weg te werken.

De heffing wordt opgelegd door de Vlaamse Overheid
Het Vlaams Decreet Grond- en Pandenbeleid liet het stadsbestuur geen andere keuze dan een activeringsheffing in te voeren. Drie metingen gedurende twee jaar toonden immers een onderaanbod aan op de woningmarkt. Het aantal onbebouwde percelen (bouwgronden in woongebied en kavels in verkavelingen) was te hoog in vergelijking met de woningbehoefte binnen de stad. Op basis van deze gegevens werd het stadsbestuur verplicht een heffingsreglement te stemmen.
 
Bedrag per strekkende meter
De minimale aanslag bedraagt 250 euro per kavel of bouwgrond maar kan oplopen i.f.v. de breedte van de bouwgrond of kavel langs de openbare weg. Per strekkende meter wordt de heffing vastgesteld op 25 euro. Voor een onbebouwde bouwgrond van 20 meter wordt dus 500 euro aangerekend. Hierbij komen verhogingen voor meerdere percelen toebehorend aan dezelfde eigenaar en per jaar dat het perceel onbebouwd blijft.
 
Veel vrijstellingen
Heel wat doelgroepen worden vrijgesteld van de activeringsheffing. Het is immers niet de bedoeling van het stadsbestuur om verenigingen of sociale woonorganisaties te viseren en evenmin om de modale gezinnen die investeren in een bouwgrond voor zoon- of dochterlief aan te pakken. Zo worden eigenaars van één onbebouwde bouwgrond of kavel ongemoeid gelaten zolang zij behalve hun eigen woning geen onroerend goed bezitten.

Bovendien worden ouders met één bouwgrond of kavel per kind jonger dan 35 jaar vrijgesteld. De vrijstelling geldt verder voor erkende jeugd- en sportverenigingen en sociale woonorganisaties.
 
Ook aan landbouwers werd gedacht. Bouwgronden in woongebied die gedurende het hele jaar door de boer zelf worden aangewend voor land- en tuinbouw, krijgen ook een vrijstelling van de activeringsheffing.